GENG KITO

Orang Nengok

January 29, 2015

Cara 'Add To Favourite' dalam CIMB clicks I

Assalamualaikum dan selamat petang semua.

Entri ini merupakan sambungan dari SINI

Seperti yang telah dijanjikan, ye..inilah yang dinamakan janji ditepati. Eh2. Saya akan tunjukkan cara nak add to fovourite dalam CIMB clicks. (Opsss!! mungkin ada yang dah terklik ok dan dah setel dah semua transaksi. Takpe. ada lagi cara untuk 'Add To Favourite'. Tapi di entri lain). 

Tujuan kita add ni sebenarnya nak bagi senang. Bila kita dah add sebagai favourite, masa nak transfer duit ke akaun yang sama senang la jadinya. Tak payah dah nak tanya org banyak kali kan. Oh, kalau dulu sistem akan request TAC no. tapi skarang (2016) sistem akan request juga TAC no demi keselamatan. 


p/s: entri ini dikemaskini bagi mengelakkan kekeliruan. (24 Feb 2016) 

Caranya.

1)    Pada skrin ‘acknowledgement’, akan ada tulisan bewarna biru seperti gambar yang saya tunjukkan di bawah. Haaa.. Klik ‘Add to favourite’.


2)   Maka akan keluarlah akaun number yang kita telah gunakan dalam proses transfer duit tadi. Seterusnya, korang masukkan account holder’s nickname. Contoh: kalau tu akaun mak korang tulis je “akaun mak”. Haa..gitu.. simple.
3)   Email yang dipaparkan merupakan email yang korang guna masa nak transfer duit tu jugak.


4)   Klik NEXT.

5)   Sekali lagi, sistem akan minta kita request TAC no. klik REQUEST.


6)   Setelah korang dapat TAC no. melalui sms yang dihantar direct ke telefon bimbit anda, masukkan no tersebut ke ruangan yang disediakan. Korang boleh tengok contoh nickname saya letakkan tu..



7)   Klik submit/tekan enter pada keyboard anda.

8)   Seterusnya, skrin akan paparkan senarai ‘My Favourite’ yang telah didaftarkan di dalam CIMB accounts anda melalui CIMB clicks.



Okay. That’s all. Thanks for making this entry for your reference.

Wassalam
#Prayforpantaitimur
#pray4mh370
#Alfatihahmh17
#Alfatihahqz8501




9 comments:

  1. Kenapa no favorite skrg perlukan TAC jugak..confius..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup. CIMB akan request TAC no dah skang.

      Delete
  2. sekarang favourite accounts pun dah kena TAC kan? cimb je...kalau bank lain tak payah tac...

    ReplyDelete
  3. sekarang favourite akaun pun sistem mintak tac....sama je

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. refer sini http://iedyaabdullah.blogspot.my/2016/03/cara-delete-favourite-dalam-cimb-clicks.html

      Delete
  5. Sy gune cimb clicks dlm hp . Cmne nk add favourite number gune hp ye .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf sis. Saya kurang pasti. Tapi mungkin caranya lebih kurang je.

      Delete

Pahlwan-pahlawan yang budiman, terima kasih!